Kennisbank

HomeNieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Overzicht bodemonderzoeken: welke soorten grondonderzoek voeren wij uit?

Van Dijk biedt als geotechnisch en milieukundig adviesbureau meerdere typen bodemonderzoek of ook wel grondonderzoek aan. Elk soort onderzoek heeft zijn eigen toepassing en toegevoegde waarde in de dagelijkse praktijk. Een overzicht van de verschillende typen bodemonderzoek die we bij Van Dijk uitvoeren, en wanneer u welk bodemonderzoek kiest.

Asbestinventarisatie voordelen

Grondwaterneutrale kelders in Amsterdam

Problemen met het grondwaterpeil hebben in Amsterdam geleid tot nieuwe regelgeving op het gebied van het onderkelderen van woningen. Aanvragen voor het aanleggen van een kelder worden straks alleen nog goedgekeurd als deze voldoen aan de eisen van een grondwater neutrale kelder.

Succes in 2020, nog meer mogelijkheden in 2021

2020 was voor iedereen een vreemd jaar. Maar ondanks de coronacrisis heeft Van Dijk weer een mooie ontwikkeling doorgemaakt. We kijken terug op een aantal prachtige projecten en succesvolle samenwerkingen. Enkele hoogtepunten van 2020 en een vooruitblik op 2021.

Bodemonderzoek water

Omgevingswet 2022: wat zijn de consequenties voor uw bouwprojecten?

Op 1 januari 2022 gaat de Omgevingswet in. Een transitie die u als particulier, architect of constructeur hoe dan ook raakt. Onder andere de Wet natuurbescherming (Wnb) gaat hierin op  en de manier van vergunningen aanvragen verandert. Dit geldt voor alle bouwactiviteiten. Wat weten we al over de consequenties voor bouwprojecten? En voor aanvragen voor bijvoorbeeld een quickscan Wet natuurbescherming? We zetten het hier voor u uiteen.

Bouwplannen? Vraag een bodemonderzoek aan!

Wilt u een nieuwe woning laten bouwen? Onderdeel van dit bouwproces is een verplicht bodemonderzoek, naar zowel de milieuhygiënische kwaliteit als naar de draagkracht van de bodem. Hoe gaan deze bodemonderzoeken in zijn werk en wat komt hier allemaal bij kijken? Wij leggen het u hier uit.

Nieuwe sondeerwagen (Track-Truck) voor Van Dijk

We vervangen onze oudste sondeerwagen voor een nieuw exemplaar. Hier delen we de vorderingen van deze bouw en wat precies de functie is van zo'n zogenaamde 'Track-Truck'.

Wanneer moet u een flora en fauna check laten doen?

Mogelijk heeft u er wel eens van gehoord: de flora en fauna check (ook wel quickscan Wet natuurbescherming). Naast alle regels omtrent de omgevingsvergunning, is dit nog iets om rekening mee te houden. Want een beschermde diersoort op uw planlocatie kan uw project flink vertragen. Maar wat houdt de flora en fauna check eigenlijk precies in en wanneer is dit verplicht? Wij leggen het u graag uit.

Van Dijk steunt WNF met 1000 bomen

Sindskort is Van Dijk Geo- en Milieutechniek B.V. Business Supporter van het WNF. Met onze donatie kunnen 1000 bomen geplant worden. Lees hier meer over deze actie.

sondering uitvoeren

2019: het jaar van stikstof, PFAS, het boerenprotest en de klimaatspijbelaar

2019 was het jaar van stikstof, PFAS, het boerenprotest en de klimaatspijbelaar. Lees in deze blog onze terugblik op het jaar 2019 met daarin alle hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Een partijkeuring (AP04) met… Vincent Dorresteijn

Bij de herinrichting van het plangebied Zeestraat/Europaplein in Volendam is grond vrijgekomen wat gecontroleerd moet worden of het hergebruikt mag worden. Vandaag gingen wij met onze collega Vincent mee naar Volendam om een partijkeuring uit te voeren. Lees snel verder om te weten of de grond hergebruikt mag worden.

Demodag 'Grondig Natuurlijk' bij van Dijk De Meern

13 juni werd ons terrein in De Meern voor één dag omgetoverd tot een geo- en milieutechnisch demonstratieterrein. Het was een erg leuke en leerzame dag. We delen graag enkele foto's met u!

Nu ook stikstofdepositie-onderzoek bij van Dijk

Van Dijk kan u sinds kort ook helpen met een stikstofdepositie-onderzoek. Lees meer over deze nieuwe dienst in dit bericht.

Laat 2019 maar komen!

Wat een feest! 2018 hebben we afgesloten met een recordomzet. Tijdens de kick-off van 2019 hebben we dit uitgebreid gevierd...

Teamwork sonderen in Ede

Op het voormalige fabrieksterrein van Enka in Ede zijn we met al onze sondeertrucks bezig sonderingen te maken ten behoeve van woningbouw. Een flinke klus waarbij een sterk staaltje projectmanagement en teamwork zorgen voor een mooie doorloopsnelheid! Lees meer over het project in dit bericht.

2x een quickscan Flora & Fauna met.. Ezra Beekman

Binnen ons bedrijf is Ezra namelijk verantwoordelijk voor alle onderzoeken m.b.t. de Wet natuurbescherming zoals een quickscan flora en fauna. Wanneer we een dagje met haar op stap gaan wordt duidelijk waarom; op elk detail wordt gelet en geen plant of dier wordt over het hoofd gezien. We gaan vandaag met haar mee naar twee locaties, één in Tiel en één in Leimuiden.

Een asbestinventarisatie met... Emile Brouwer

Bij het kopen van een oude woning is het verstandig om een asbestinventarisatie te laten doen, zodat u weet waar u aan toe bent. Maar wat houdt zo'n onderzoek precies in? Vandaag gingen wij met onze collega Emile op pad om een asbestinventarisatie uit te voeren in een prachtige, monumentale woning in Soest. Kwamen we asbest tegen?

Minirups sonderen met.. Jan-Dirk Brugmans

‘Een veelzijdige alleskunner van nog geen meter breed’, zo kun je onze minirups-sondeermachine het beste omschrijven. Vandaag zijn we op pad met Jan-Dirk en Michel en gaan we op zoek naar de grenzen van deze machine, want dat het geen gemakkelijke klus wordt, zag Jan-Dirk al onderweg naar deze klus in Woerdense Verlaat.

Nieuwe ISO-versie, betere dienstverlening

Sinds september heeft van Dijk ISO 9001:2015, in plaats van de vorige 2008-versie. Een belangrijke stap vooruit voor ons bedrijf. Waarom? Lees snel verder!

Achtergrond: hoe staat het met het verbod op asbestdaken?

De toepassing van asbest is om gezondheidsredenen al meer dan 20 jaar verboden. Maar momenteel bevindt zich nog veel asbest in de buitenlucht, met name in daken. Naar verwachting zullen asbestdaken in 2024 verboden zijn. Bekijk hier de meest gestelde vragen omtrent het asbestverbod.

Onze nieuwe sondeerwagen is gedoopt

Van Dijk heeft een prachtige nieuwe track-truck sondeerwagen. Deze week hebben wij hem een behouden vaart toegewenst. Bekijk hier foto's van de bouw en het eindresultaat.