Minirups sonderen met.. Jan-Dirk Brugmans

HomeNieuwsMinirups sonderen met.. Jan-Dirk Brugmans

‘Een veelzijdige alleskunner van nog geen meter breed’, zo kun je onze minirups-sondeermachine het beste omschrijven. Vandaag zijn we op pad met Jan-Dirk en Michel en gaan we op zoek naar de grenzen van deze machine, want dat het geen gemakkelijke klus wordt, zag Jan-Dirk al onderweg naar deze klus in Woerdense Verlaat.

Om Jan-Dirk en zijn sondeermachine te vinden moet je goed zoeken tussen het riet. Midden in het drassige veenland moeten er vandaag en morgen 8 sonderingen worden gemaakt. Dit ten behoeve van het vernieuwen van één brug over de Meije en het aanleggen van een nieuwe brug even verderop.

5 meter zand

Als we aankomen bij de onderzoekslocatie is Jan-Dirk net klaar met een sondering. Wat direct opvalt is dat de minirups ongeveer op dezelfde hoogte als de naastgelegen sloot staat. Rondom de minirups staan palen in de grond en hierlangs komt water omhoog. Jan-Dirk begint direct te vertellen dat hij de sondering heeft moeten afbreken op 13 meter diepte, terwijl hij liever nog een stukje dieper was gegaan voor een compleet beeld. Maar hiervoor moest meer dan 6.500 kilo gedrukt worden en dat is helaas niet mogelijk in dit veenland. De minirups weegt zelf 1.700 kilo en de rest van de tegendruk moet geleverd worden door vier ankers die rondom de rups in de grond zijn gedraaid. Doordat veengrond erg los is van structuur kwam de machine omhoog bij de harde grondlaag op 13 meter diepte en was het einde verhaal voor deze sondering.

“Bij een sondering ben je op zoek naar vijf meter zandlaag, hier kun je doorgaans op bouwen”, vertelt Jan-Dirk. “De zandlaag begon op deze locatie op 7,5 meter diepte en dat komt overeen met de resultaten van de andere sonderingen vandaag.” Jan-Dirk heeft er dus alle vertrouwen in dat bij het combineren van de onderzoeksresultaten er een goed advies voor de klant uitkomt.

De kracht van de minirups

De minirups sondeermachine levert al heel wat jaren trouwe dienst bij van Dijk. De machine is jarenlang de vaste werkmaat van Jan van Bemmel geweest, maar omdat het fysiek zwaar werk is, werken er nu wat meer collega’s mee, zoals bijvoorbeeld Jan-Dirk en Michel. We zien vandaag de kracht van de minirups. De ondergrond is drassig en er wordt vrijwel direct naast een sloot gewerkt. Geen plek waar je met vertrouwen een sondeertruck heen kunt rijden. Voor de minirups en wat rijplaten is het geen probleem.

Ook is de minirups goed op zijn plek in achtertuinen of in gebouwen. Door de meeste tuinpoorten komt hij met gemak en de schade aan de omgeving is minimaal met deze machine.

Ankers los en door

Het voordeel van de losse veengrond is dat de ankers gemakkelijk uit de grond gaan. Na enkele minuten zijn de ankers dan ook weer los en kunnen Jan-Dirk en Michel door na de laatste sondering van dit project.
Jan-Dirk rijdt de minirups in de buurt van de locatie en gaat eerst de plek verkennen. Hij stamp een paar keer op de grond en voelt aan de vering precies waar hij mee te maken heeft. De grond lijkt iets beter te zijn dan de plek waar ze net vandaan komen, maar hij betwijfelt of ze hier wel langs de harde laag op 13 meter gaan komen.

Fysiek werk

Als we Jan-Dirk naar veiligheid vragen, komen we al snel bij de fysieke arbeid uit. Het tillen van de stalen balken waar de ankers aan vastgemaakt worden en de rijplaten moet je verstandig doen. Vaak heb je niet veel ruimte om de machine heen en ook dan moet je slim tillen, anders hou je dit werk niet lang vol. Verder is het gewoon een kwestie van goede voorbereiding en goed opletten hoe de machine reageert als er kracht op komt.
Vandaag zijn ze met z’n tweeën, maar meestal ben je alleen op pad met de minirups. Het extra paar handen vandaag komt goed uit, omdat er veel getild moet worden.

Waterpas

Als de minirups bij het piketpaaltje staat, gaan Michel en Jan-Dirk de ankerplaatsen uitzetten. Hiervoor plaatsen ze de balken op de machine en zorgen ze dat alle ankers ongeveer even ver van de sondeerkop vandaan staan.

Nu draaien ze de machine om en kunnen ze de vier ankers in de grond draaien. Een fluitje van een cent natuurlijk in deze losse grond. Al snel kunnen ze daarom de machine weer omdraaien en de opstellingen afronden. Eerst wordt alles er losjes in gedraaid, hierna stellen ze de machine waterpas en vervolgens wordt alles vastgezet. Klaar voor de sonderin

Wat is uw sondeeruitdaging?

Na enkele uren meegelopen te hebben met Jan-Dirk en Michel is pas duidelijk hoe belangrijk ervaring is bij sonderen. Zeker met de minirups is een goede inschatting maken van de situatie erg belangrijk, halverwege de sondering kun je namelijk niets meer aan de opstelling veranderen. Wilt u ook profiteren van de ervaringen van de sondeermeesters van van Dijk? Neem dan contact met ons op en laat ons de beste oplossing voor uw project bedenken.