Een peilfilter plaatsen met.. Henk Ormel

HomeKennisbankEen peilfilter plaatsen met.. Henk Ormel

Onze prachtige nieuwe truck is slechts twee maanden oud, maar wordt al intensief gebruikt om onze sondeerrups op locatie te krijgen. Recent kropen we naast Henk Ormel en reisden we af naar Alkmaar waar naast achtenzestig sonderingen, tien peilfilters moesten worden geplaatst. Dit allemaal ter voorbereiding van nieuw te bouwen appartementencomplex voorzien van een kelder (project Jaagpad). Hoe en waarom we dit doen lees je op deze pagina.

Sonderen

Allereerst wordt door Henk de bodemopbouw in kaart gebracht door middel van het uitvoeren van een sondering. Na de bovenste watervoerende laag komen we een grondlaag tegen die grondwater slecht doorlaat, een afsluitende laag. Hieronder komen we in het eerste watervoerend pakket; daar zijn we naar op zoek!

Henk brengt zorgvuldig in kaart op welke diepte het eerste watervoerend pakket begint (en de afsluitende laag eindigt) en weet zo exact op welke diepte hij later op de dag de peilfilters moet plaatsen. De peilfilters zijn voor het in kaart brengen van de grondwaterstanden ten behoeve van de voorziene kelder.

Mechanisch boren - BRL 2100

De projectleider heeft op kaart aangegeven waar de peilfilters geplaatst moeten worden. Henk heeft de sondeerrups naar één van die locaties gereden en is klaar om in eerste aanleg een casing in de grond te drukken. Deze drukt hij met verloren punt naar de gewenste diepte. Uiteraard werkt Henk conform BRL 2100, protocol 2101 voor Mechanisch Boren.

Peilfilter buizen

Als de casing op de juiste diepte zit, kan het peilfilter, een HDPE-buis, in het gat worden aangebracht. De onderste buis is geperforeerd en heeft een grindomstorting, waardoor het grondwater naar binnen kan stromen, maar het zand buiten blijft.

Om te zorgen dat het grondwater van de bovenste watervoerende laag niet bij het water van de eerste watervoerende laag kan komen sluit Henk de afsluitende laag vanaf bovenzijde geperforeerde deel tot circa 0,5 m-mv af met bentoniet. Vervolgens worden de casings weer getrokken waarbij het peilfilter in de grond achterblijft. Hier komt later een datalogger in. Zo kan in real time op afstand gekeken worden wat het grondwaterpeil is.

Afwerken en de eerste meting

 

Het peilfilter zit in de grond, nu is het tijd voor de afwerking. Henk zorgt dat de buis goed beschermt wordt en opvalt in het landschap. De exacte locatie wordt ingemeten (XYZ) met behulp van GPS-apparatuur en hij voert direct de eerste meting van het grondwaterpeil uit. Nummer 1 is klaar! Nog 9 te gaan..

Locaties peilfilters

 
 

Sondeergrafiek met peilbuis
 

Metingen

 

Datalogger