Wanneer moet er een AP04-keuring uitgevoerd worden?

HomeFAQWanneer moet er een AP04-keuring uitgevoerd worden?

Wanneer moet er een AP04-keuring uitgevoerd worden?

Bij de aanleg van bijvoorbeeld een kelder komt grond vrij die mogelijk ergens anders kan worden hergebruikt. Dan is er een AP04-keuring nodig, ook wel partijkeuring genoemd, om te bepalen wat de kwaliteit van de grond is. Woongrond kan bijvoorbeeld het beste worden hergebruikt in woongebieden en industriegrond weer op industrieterreinen.

Hoe gaan we precies te werk bij een AP04-keuring?

Bij de AP04-keuring starten we allereerst met een historisch vooronderzoek; wat weten we al over de grond? Als er bijvoorbeeld een fabriek heeft gestaan, is de kans groot dat de bodem vervuild is. Het is dan beter om eerst een verkennend bodemonderzoek uit te voeren, specifiek gericht op verdachte bodemlagen. Dit voorkomt een partijkeuring waar je uiteindelijk niets aan hebt. 
Een partijkeuring bestaat uit het nemen van 100 grepen die verdeeld worden over twee mengmonsters. Een greep wordt genomen uit een boortraject van 0,5 m; een partijkeuring tot 1,0 m-mv bestaat dan ook uit vijftig boringen tot 1,0 m-mv. Bodemlagen als klei en zand moeten apart worden onderzocht; in een dergelijk geval is sprake van twee partijkeuringen! 

Uitkomsten van het AP04-onderzoek

Als we de monsters hebben genomen, sturen we die naar het laboratorium. Dit leidt tot één van de volgende conclusies:
-    Schone grond ook wel Achtergrondwaarde grond, mag overal toegepast worden.
-    Licht verontreinigde grond, kan als woongrond of industriegrond gebruikt worden.

Met het rapport kan de aannemer vervolgens verder aan de slag.

Wanneer geldt een meldingsplicht voor het toepassen van grond?

We willen onze bodem in Nederland zo gezond mogelijk houden. Gaan we grond of baggerspecie toepassen op een andere locatie, dan moeten we dit sinds januari 2008 verplicht melden. Dit doet u tenminste vijf werkdagen van tevoren bij het meldpunt. De volgende toepassingen van grond en baggerspecie zijn uitgezonderd van de meldingsplicht:

Het toepassen van grond of baggerspecie door particulieren;

Het toepassen van grond of baggerspecie binnen één landbouwbedrijf, mits op herkomst- en toepassingsperceel een vergelijkbaar gewas wordt geteeld, zijn vrijgesteld van een kwaliteitsbepaling van de toe te passen grond en baggerspecie (art. Bb art 38.6) en de regels met betrekking tot splitsen en samenvoegen van partijen (Bb art. 38.6);
het toepassen van grond en baggerspecie in hoeveelheden kleiner dan 50 m3 waarvan de kwaliteit de achtergrondwaarden niet overschrijdt.
Voor alle andere overige gevallen geldt een meldingsplicht.

AP04-keuring, partijkeuring of indicatief grondonderzoek?

Wilt u kostenefficiënt werken? Bij grote partijen (100 kuub of meer grond) is een partijkeuring qua kosten interessant. Voor kleinere partijen grond kunt u volstaan met een indicatief grondonderzoek; dit is voordeliger dan een AP-04 onderzoek.