Vrijblijvend advies of offerte? Bel ons op 030 - 666 1746 mail ons.
Vrijblijvend advies of offerte? Bel ons op 030 - 666 1746 mail ons.
De noodzaak voor archeologisch bodemonderzoek is het gevolg van het Verdrag van Malta dat bedoeld is om het cultureel erfgoed, zoals grafvelden, gebruiksvoorwerpen en restanten van woningen die zich in de bodem bevinden te beschermen. Wanneer de bodem (in de toekomst) mogelijk verstoord gaat worden door nieuwbouw of projectontwikkeling, is in veel gevallen een archeologisch bodemonderzoek wettelijk verplicht.
In gebieden met een middelhoge of hoge verwachting aan archeologisch waarden moet een archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. De eerste stap hierbij is een bureauonderzoek, meestal gecombineerd met grond-boringen. Hieruit kan komen vast te staan dat de kans zeer groot is dat archeologische resten aanwezig zijn of dat ze daadwerkelijk zijn vastgesteld. In dat geval moet nader onderzoek worden uitgevoerd.
Indien een nader onderzoek noodzakelijk is moet eerst een Programma van Eisen (PvE) worden opgesteld. Deze dient te worden goedgekeurd door het bevoegd gezag (meestal de gemeente). Op basis van de bevindingen wordt een advies opgesteld. Dit advies gaat in op hoe er moet worden omgegaan met eventueel aanwezige archeologische elementen tijdens het werken in de bodem.
Archeologisch- en milieukundig bodemonderzoek zijn op zich twee verschillende disciplines die aan verschillende regels moeten voldoen. De veldwerkzaamheden komen echter grotendeels overeen. Van Dijk geo- en milieutechniek is in samenwerking met een archeologisch bureau in staat beide disciplines te combineren, wat uiteindelijk niet alleen tijd bespaart, maar ook een aanzienlijke kostenbesparing oplevert.
Van Dijk biedt als geotechnisch en milieukundig adviesbureau meerdere typen bodemonderzoek of ook wel grondonderzoek aan. Elk soort onderzoek heeft zijn eigen toepassing en toegevoegde waarde in de dagelijkse praktijk. Een overzicht van de verschillende typen bodemonderzoek die we bij Van Dijk uitvoeren, en wanneer u welk bodemonderzoek kiest.
Problemen met het grondwaterpeil hebben in Amsterdam geleid tot nieuwe regelgeving op het gebied van het onderkelderen van woningen. Aanvragen voor het aanleggen van een kelder worden straks alleen nog goedgekeurd als deze voldoen aan de eisen van een grondwater neutrale kelder.
Een mooi voorbeeld van een geotechnisch project voor de Grond- weg- en waterbouw (GWW): de verbreding van de Rijksweg N50 tussen Kampen en Kampen Zuid. Van Dijk was medio 2020 betrokken bij de voorbereidingen, in de vorm van o.a. sonderingen en plaatsen van peilbuizen. Een project waar we trots op mogen zijn, gezien de uitdagende omstandigheden!