Bodemonderzoek niet-gesprongen explosieven

HomeGeotechniekGeotechnisch onderzoekOnderzoek niet-gesprongen explosieven

Bodemonderzoek niet-gesprongen explosieven

Op veel plaatsen in Nederland zitten nog niet-gesprongen explosieven in de grond. Vaak zijn dit bommen, munitie of granaten die overgebleven zijn na de Tweede Wereldoorlog. Wanneer werkzaamheden gepland worden in een risicogebied is het een goed idee om een onderzoek naar deze explosieven te laten doen. Van Dijk kan dit onderzoek voor u uitvoeren dankzij de juiste materialen en gecertificeerd personeel. U leest meer over onze aanpak en dit onderzoek op deze pagina.

Stap 1 bodemonderzoek explosieven: historisch vooronderzoek

In eerste aanleg wordt een historisch vooronderzoek uitgevoerd. Op basis van historische data wordt ingeschat hoe aannemelijk het is dat er niet-gesprongen explosieven in de bodem van de onderzoekslocatie aanwezig zijn. Wanneer bekend is dat er in een bepaald gebied bijvoorbeeld veel gevochten is, dan is de kans vrij groot. Natuurlijk kan een locatie ook al vrijgemaakt zijn van explosieven, dit wordt dan ook duidelijk tijdens het vooronderzoek.

Op basis van de resultaten uit het historisch vooronderzoek wordt een onderzoeksplan opgesteld. Onze veldwerkers weten zo exact wat er van hen verwacht wordt tijdens het bodemonderzoek explosieven.

Nieuwbouwproject?

Bij nieuwbouw komt veel kijken, naast het onderzoek niet-gesprongen explosieven bieden we ook anderen diensten die je nodig kunt hebben tijdens de start van je project.

Stap 2 bodemonderzoek explosieven: veldonderzoek niet-gesprongen explosieven

Het bodemonderzoek explosieven wordt uitgevoerd door onze OCE-gecertificeerde collega's. OCE staat voor 'onderzoek conventionele explosieven'. Wij voeren dit onderzoek uit met onze sondeerwagens, aangezien het onderzoek vaak ook een onderdeel van een sondeerproject is. Met de sondeerwagen wordt een magnetoconus de grond in gedrukt. Hiermee kan vervolgens tot maximaal 1,5 meter worden gekeken of er explosieven in de grond zitten. 

Met de onderzoeksresultaten kan vervolgens het terrein vrijgegeven worden, of de hulp van de Explosieven Opruiming Dienst kan worden ingeschakeld om eventuele niet-gesprongen explosieven onschadelijk te maken.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een onderzoek niet-gesprongen explosieven.

Vul het onderstaande formulier in en wij gaan ons best doen om uw vraag binnen één werkdag te beantwoorden. Mochten wij nog meer informatie nodig hebben, dan nemen we telefonisch contact met u op.

Contact
Informatie t.b.v. het voorstel
Omschrijving of vragen