Bodemwarmtewisselaars met de sondeerwagen

HomeGeotechniekGeotechnisch onderzoekDrukken Bodemwarmtewisselaar

Bodemwarmtewisselaar

Een bodemwisselaar wisselt warmte of koude uit tussen de bodem en een klimaatinstallatie. Op deze manier kan een woning of ander gebouw heel energiezuinig verwarmd of gekoeld worden. Samen met Sixways B.V. uit Wognum heeft van Dijk Geotechniek en milieu een methode ontwikkeld waarbij we met onze sondeerwagens de leidingen de grond in drukken. Dit biedt vele voordelen ten opzichte van boren. We vertellen er graag meer over op deze pagina.

Warmtebodemwisselaar boren

Conventionele bodemwisselaars worden vaak aangebracht door het maken van een boorgat waar de leidingen in aangebracht worden. Dit lijkt de meest logische manier, maar toch brengt dit veel nadelen met zich mee. Zo is het maken van een boorgat duur, niet altijd schoon en in sommige gevallen ook niet toepasbaar. 

Tegen bovengenoemde problemen liep het bedrijf Sixways B.V. uit Wognum ook aan bij hun bodemwarmtewisselaar projecten. 'Dat moet makkelijker kunnen', dachten zij en zodoende zijn ze met ons in contact gekomen. Samen met Sixways hebben we een manier ontwikkeld waarbij we de aan- en afvoerleidingen met onze sondeermachine in één keer naar de gewenste diepte drukken.

Bodemwisselaar met sondeermachine

De techniek voor het aanbrengen van de bodemwarmtewisselaar met de sondeermachine lijkt heel erg op een normale sondering. We drukken de sondeerstang de grond in, maar op de kop van de sondeerstang bevestigen we een kunststofslang in een U-vormige metalen houder. 

De sondeerwagen drukt de stangen nu met een doorlopende beweging in één keer naar de gewenste diepte. De doorlopende beweging is van essentieel belang om kleef - en daarmee schade - aan de leidingen te voorkomen. Om deze doorloop te krijgen, gebruiken we een kettingbak. 

Met deze techniek kunnen we de bodemwarmtewisselaar leidingen in principe net zover de grond in duwen als we kunnen sonderen. De praktijk leert dat dit ruim voldoende is.

Voordelen en toepasbaarheid

Het belangrijkste voordeel van het aanbrengen van de bodemwarmtewisselaar met een sondeermachine ten opzicht van boren is de nauwkeurigheid van de techniek. De sondeerwagen brengt de slang lusvormig aan met een tussenruimte van 12cm. Wij kunnen garanderen dat de leidingen over de hele lengte op deze afstand van elkaar zitten. Bij een boorgat kunnen aanvoer en afvoer tegen elkaar aankomen, wat zorgt voor warmteverlies. 

Een ander belangrijk voordeel is dat er geen grond vrijkomt wat afgevoerd moet worden bij de nieuwe techniek. Ook dit scheelt mooi in de kosten.

Sixways B.V. heeft een systeem ontwikkeld waarbij bodemwarmtewisselaars direct met heipalen de grond in gebracht worden. Dit systeem werkt erg goed en wordt al veelvuldig toegepast. De techniek die samen met van Dijk ontwikkeld is, wordt daarom met name ingezet voor bestaande bebouwing of bebouwing waarbij geen heipalen gebruikt hoeven te worden.

Wilt u meer weten over bodemwarmtewisselaars of wilt u informatie over de kosten?

Vul het onderstaande formulier in en u ontvangt binnen één werkdag een reactie. Mochten wij nog meer informatie nodig hebben, dan nemen we telefonisch contact met u op.

Contact
Informatie t.b.v. het voorstel
Omschrijving of vragen